Harakah: keADILan bincang calon pilihanraya kecil Ijok Ahad ini

Harakahdaily.net
Ahmad Tajdid
Fri | Apr 13, 07 | 09:41:33 PM
ALOR SETAR, 13 April (Hrkh) – Majlis Tertinggi Parti KeADILan Rakyat (KeADILan) akan bermesyuarat Ahad ini bagi membincangkan senarai calon bagi mewakili parti itu dalam Pilihan Raya Kecil Ijok, kata Penasihatnya, Dato Seri Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Sekretariat Pilihan Raya Barisan Rakyat yang menggabungkan jentera pilihan raya PAS dan KeADILan Kedah di sebuah hotel dekat sini, Anwar berkata, beliau baru dihubungi oleh Presiden KeADILan, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berhubung perkembangan tersebut.

Beliau bagaimanapun menegaskan bahawa pemilihan siapa yang bertanding dalam pilihan raya kecil itu tidak menjadi isu utama, tetapi masalah penipuan dan penyelewengan dalam pilihan raya akan menjadi tumpuan KeADILan dan Barisan Alternatif (BA).

Ditanya mengapakah KeADILan mahu meletakkan calon dalam pilihan raya kecil itu sedangkan sebelum ini menyokong tindakan PAS memulaukan pilihan raya kecil Dun Batu Talam, Pahang, beliau berkata pada dasarnya KeADILan menyokong tindakan memulaukan pilihan raya bagi memberi mesej jelas kepada rakyat tentang kepincangan proses pilihan raya negara.

“Bagaimanapun kita berpendapat, dengan menyertai pilihan raya kecil ini, ia adalah masa yang sesuai untuk menjelaskan pendirian kita kepada pengundi,” ujarnya.

Anwar turut menolak persepsi bahawa BA tidak konsisten dalam usaha memboikot pilihan raya kerana PAS sendiri tidak menetapkan pendirian untuk terus memboikot pilihan raya selepas berbuat demikian di Batu Talam.

Menurutnya, tuntutan BA terhadap pilihan raya yang bebas dan adil adalah jelas dan usaha-usaha sedang dibuat ke arah itu.

Malah katanya, kempen-kempen yang dilakukan di peringkat antarabangsa menyebabkan pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan untuk membersihkan senarai pemilih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: