Khairy Jamaludin pupuk budaya samseng dan berbohong

20070420-ijokkhairy21.jpg

 

20 April 2007

Kenyataan Media
Angkatan Muda Keadilan

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) menganggap kenyataan Khairy Jamaludin yang menyatakan bahawa Parti Keadilan Rakyat (keADILan) sengaja tidak mengikut peraturan keselamatan dengan sengaja berarak untuk bertembung dengan jentera penyokong Barisan Nasional (BN) adalah bohong dan tidak berasas sama sekali.

Di dalam hal ini AMK telah mendapatkan penjelasan daripada Setiausaha SPR sendiri, Datuk Haji Kamaruzaman Mohd Noor tentang bagaimana tidak ada laluan perarakan yang berlainan sepertimana yang biasa berlaku semasa hari penamaan calon. Beliau memaklumkan kepada AMK bahawa penerangan telah diberikan kepada kedua-dua parti yang akan bertanding dan beliau mengesahkan laluan perarakan oleh keADILan adalah betul sepertimana yang dirancang.

Justeru AMK melahirkan keyakinan bahawa halangan yang dilakukan terhadap calon keADILan semasa hari penamaan calon oleh Pemuda BN telah dirancang lebih awal oleh mereka untuk tujuan melakukan provokasi awal terhadap penyokong keADILan dan percubaan untuk menghalang Tan Sri Khalid Ibrahim daripada menyerahkan borang pencalonan beliau.

AMK menegaskan bahawa budaya samseng telah ditunjukkan dan digalakkan oleh pemuda BN dengan beberapa insiden yang tidak diingini dilakukan oleh anggota mereka sendiri. Di dalam hal ini, AMK adalah parti politik yang pertama membuat dua laporan polis sejurus selepas proses penamaan calon, masing-masing dilakukan oleh Zainurin bin Jiman pada jam 1232pm, repot no 900/07 dan Zulkanaine Bin Kassim pada jam 1251pm, repot no 901/07.

Di dalam kes Zainurin beliau telah ditumbuk di bahagian muka pipi sebelah kiri oleh salah seorang anggota pemuda BN dan di dalam kes Zulkanaine, beliau telah dibaling dengan kayu oleh sekumpulan pemuda BN. AMK percaya kedua-dua laporan polis di atas akan disiasat di bawah Seksyen 323 (mendatangkan kecederaan dengan sengaja) dan 336 (membahayakan nyawa dan keselamatan diri) Kanun Keseksaan.

AMK memberi amaran kepada Khairy dan konco-konconya untuk tidak bertindak di luar batas undang-undang kerana AMK tidak akan teragak-agak untuk memulakan tindakan undang-undang terhadap mereka.

SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN
Pemangku Ketua
Angkatan Muda Keadilan Malaysia

Advertisements

One Response to Khairy Jamaludin pupuk budaya samseng dan berbohong

 1. Head Hammer says:

  Eee.. Pe bende ni..
  Orang kate dia ni bakal pmenteri..
  Tapi nampak mcm racialist je..
  Saya ada dengar dia ni ketua geng 3 line..
  Betul ke? Takde ke pemimpin yangh baik..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: