Apa langkah Dolah sekarang?

Oleh Ahmad Zaki Yamani

Pilihanraya Ijok disifatkan oleh Abdullah Badawi sebagai penolakan rakyat terhadap keADILan dan Anwar Ibrahim. Jika ini beliau yakini sebagai hakikat dan kebenaran, maka sekarang adalah masa yang paling tepat untuk Abdullah membubarkan Parlimen dan mengadakan Pilihanraya Umum.

Sebagai pemimpin yang bertanggungjawab hanya kepada kepentingan dan kemenangan Barisan Nasional, Abdullah tidak seharusnya membiarkan peluang ini berlalu. Beliau perlu segera mengadakan pilihanraya dan meraih kemenangan yang lebih besar daripada kemenangan terbesar yang dicapainya pada tahun 2004.

Kemenangan kali ini boleh lebih besar sekiranya peratusan keluar mengundi melebihi 80% seperti yang berlaku di Ijok.

Namun apakah ini hakikat yang berlaku di Ijok?

Abdullah tahu sebenarnya penolakan terhadap keADILan tidak berlaku di Ijok. Undi popular untuk keADILan meningkat 100% bagi Daerah Mengundi Pekan Ijok dan 50% di Batang Berjuntai berbanding 2004. Kedua-dua daerah ini mempunyai populasi pengundi Cina yang besar.

Di Daerah-daerah dengan populasi Melayu yang besar, keADILan tidak mencatatkan kemerosotan yang begitu besar. Apa yang berlaku ialah peningkatan jumlah keluar mengundi yang begitu besar sehingga memberikan kemenangan kepada BN di daerah-daerah ini kecuali Kampung Ijok yang tetap dimenangi oleh keADILan.

Bas-bas dari luar yang dipercayai membawa pengundi hantu juga dikesan di Bukit Badong, kawasan Melayu yang dimenangi keADILan pada 2004 dan kali ini dimenangi tipis oleh BN. Pada hari mengundi dua bas dari Perlis ditahan di Bukit Badong, dipercayai selepas penumpangnya ‘mengunjungi’ pusat pembuangan undi. Pada hari sebelumnya (27 April 2007, saya sendiri mengesan dua bas yang lain dari Pokok Sena, Kedah. Juga di Bukit Badong.

Bukit Badong adalah bersebelahan dengan Jaya Setia. Kedua-duanya mempunyai populasi Melayu yang besar dan kedua-dua daerah ini yang menjadi ‘upset’ utama kepada keADILan.

Saya percaya Abdullah maklum sepenuhnya bagaimana mereka menang di Ijok, yakni melalui penipuan. Sokongan rakyat tidak meningkat, malah semakin merosot kepada BN.

Kerana itu Abdullah tidak akan mengadakan pilihanraya dengan segera. Dalam keadaan sokongan masyarakat Cina kepada BN merosot teruk, BN tidak akan mampu melakukan penipuan dan mengadakan hantu di seluruh negara.

Bukan sahaja MCA dan Gerakan akan menghadapi kesan buruk, malah UMNO sendiri akan goyah dengan keadaan sekarang. Calon-calon UMNO bukan semata-mata bertanding di kawasan Melayu sahaja. Ramai juga yang bertanding di kawasan di mana kehadiran pengundi Cina adalah signifikan, seperti di Shah Alam misalnya.

Kerana itu UMNO, seperti pada 1999, bergantung kepada sokongan Cina untuk hidup. Kali ini, dalam keadaan keyakinan Melayu kepada kepimpinan ‘gigi longgar’ Abdullah sedang merosot, ketiadaan sokongan pengundi Cina akan membahayakan calon-calon UMNO sendiri.

Jadi, saya kira Abdullah perlu terus menunggu ilham.

 

Ahmad Zaki Yamani ialah EXCO Angkatan Muda Malaysia dan Ketua Penerangan keADILan Selangor.

Advertisements

2 Responses to Apa langkah Dolah sekarang?

  1. Nimaya says:

    Saya sokong sepenuhnya pendapat ini bahawa kemerosotan undi BN di kawasan cina adalah satu kenyataan dan ini memerlukan perhatian sepenuhnya daripada pihak pembangkang dan BN khasnya UMNO.

  2. Mr April says:

    Maaf tiada pembangkang sekarang.yang ada PKR,PAS,DAP atau Barisan Rakyat..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: